Sakarya Haber
HV
19 MART Salı 09:39

3. ESENLER ÖYKÜ GÜNLERİ BAŞLADI!

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 27-01-2023 10:43   Güncelleme : 27-01-2023 10:43
3. ESENLER ÖYKÜ GÜNLERİ BAŞLADI!

3. Esenler Öykü Günleri (3) Yol Öyküleri

Esenler Belediyesi, Evliya Çelebi Kültür Sanat Sezonu’na özel olarak düzenlediği Esenler Öykü Günleri’nin bu yıl 3’üncüsüne ev sahipliği yapıyor. 3 gün boyunca Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek olan programın açılışı, ‘Onur Konuğu’ yazar Mustafa Kutlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Programda Kutlu’ya Esenler Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Taşçı tarafından ‘Onur Ödülü’ ve Kutlu’nun ‘Tirende Bir Keman’ adlı eserinin yapay zekâ ile oluşturulmuş bir tablosu armağan edildi. Program, Esenler Belediye Başkanı Dr. Hasan Taşçı’nın selamlama konuşmalarıyla başladı.

Programda eserlerinin ortaya çıkış sürecini anlatan Kutlu, “Nasıl yazıyorum? Şairlere benzer şekilde yazıyorum. Cilt cilt kitap yerine bir mısra ile eserin daha dokunaklı olacağına inanıyorum. Dolayısıyla mümkün olan en kısa metni yazmak isterim. Bir cümle, bir mısra, bir türkü, bir manzara ya da bir olayın başlangıcı veya sonu… Beni uyaran bir şey beni yazmaya iter. Ne yazacağımı ancak hayal ederim. Tabi ki benim de izini sürdüğüm konular, kişiler, meseleler var. Bir yazarın dünyası işte. Hikâyenin adı ve cümle benim için çok mühimdir. Onun peşine düşer, giderim. Yazarken başka bir zamana, başka bir mekâna adeta iltica ederim. Zaten bütün işleyişi bir saatte olup biter. Bu yazma süreci işin en hoş tarafıdır. Öyle ıstırap çekerek falan yazmam. Bilakis yazdığım anlar çok mutlu olduğum anlardır. Sonra her fani eylem gibi bu da bitiyor ve geride bir boşluk. Bu da beni ‘Acaba bir daha yazabilecek miyim?’ endişesine sevk ediyor. Yazdığımı bir kere daha yazmam. Yayınladığım hikâyelerim ilk yazıldığı gibidir. Yazılı metin üzerinde çalışmak çok ağır gelir bana. Bozacağımdan korkarım” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Benim için yol sırat-ı müstakimdir. Onun dışında bir yol tanımıyorum ama bizde bizi hakikate götürecek bu yolda neler yapıyoruz acaba? Nasıl yazıyoruz? Bunlar çok önemli şeyler. Yolda olmak hareket halinde olmak demektir.”

Programda Şehri Adımlayan Hikâyeler Öykü Yarışması’nın ödül töreni de gerçekleştirildi. Yarışmada mansiyon ödüllerinin sahibi ‘Döngü’ eseri ile Kevser Nur Kale, ‘Pürtelaş Zeytin Efendi’ ile Hatice Meraklı ve ‘Zaman Avcısı’ ile Şükrü Ünalan oldu. Yarışmada birinciliği ‘Başka Bir Dünya’ eseri ile Osman Kayan, ikinciliği ‘Zemheri’ ile Mehmet Rutkay Açıkgöz ve üçüncülüğü ise ‘Yıldırımspor’ eseri ile İlhan Günay elde etti. Yarışmada birinciliği elde eden Kayan ödülünü yazar Mustafa Kutlu’nun elinden aldı. Yarışmada birinci 30 bin TL, ikinci 15 bin TL, üçüncü 10 bin TL ve mansiyon ödülüne sahip olanlar ise 2’şer bin TL’nin sahibi oldu.

3. Esenler Öykü Günleri’nin açılış töreninde katılımcılar arasından yapılan çekilişle 10 kişiye Doğu Ekspresi seyahati armağan edildi. Ayrıca programa katılanlara önceki yıllarda Esenler Öykü Günleri’nde sunulan bildirimlerin yer aldığı “Öykümüzün Serüveni” adlı eser takdim edildi.

3. Esenler Öykü Günleri’nin ilk oturumu, Prof. Dr. Mehmet Güneş’in moderatörlüğünde “Mustafa Kutlu’nun Öykülerinde Yol” başlığıyla yapılacak Oturuma yazar Ali Ayçil ve Mukadder Gemici bildirileriyle katkı sunacak. İlk günün ikinci oturumu ise “Mustafa Kutlu Öykücülüğü” başlığıyla yazar Şakir Kurtulmuş’un moderatörlüğünde gerçekleşecek. Oturumda yazar Abdullah Harmancı ve Alpay Doğan Yıldız konuşmacı olarak katılacak. Oturumlar, 3 gün boyunca devam edecek. İlk gün ayrıca yazar Mustafa Kutlu’nun da senaristliğini üstlendiği “Uzun Hikaye” filminin gösterimi yapılacak.

#ozelhaber

Medektif

AdminAdmin

YORUMLAR